Pressath

A bajor pressathi testvérvárosi kapcsolat 1992 őszén kezdődött, mind a két település önkormányzata és az iskoláik között, mely azóta is töretlenül működik.

A cserekapcsolat lényege, hogy a gyerekek megismerjék más nép kultúráját, szokásait, nyelvet tanulhatnak, gyakorolhatják azt.

pressathi-templom-08__

A tanulók évente egy-egy hetet töltenek egymással, hol Pressathban, hol Hortobágyon. A fogadó családok gondoskodnak a vendég  gyerekről, a programokat az iskola nevelői állítják össze számukra.

Mindkét fél igyekszik kellemessé tenni az együtt töltött időt, s minél többet megmutatni szűkebb és tágabb környezetéből.

Hortobágy Község Önkormányzata 1992-ben kötött testvérvárosi szerződést a német Pressath város Önkormányzatával.

Pressath város Bajorországban Oberpfalz északi részén, Wieden és Bayereuth között található. A városhoz tartozó terület 46,5 km, lakosságának száma 4700 fő.

A Pressath név egy 1124-ből származó oklevélben olvasható először. A település ezeréves történelme igen mozgalmas volt.
1398-ban Rupprecht választófejedelem adományozta Pressathnak, a heti vásár tartását és a helyi igazságszolgáltatást engedélyező szabadságlevelet. Ebben az időben virágzott fel a város. Egy 1401-ből származó oklevél szerint Pressath lakosságának fő tevékenysége a sörfőzés mellett a kendő-és fátyolkészítés volt.

04-pressath-latkepe-2

1845-ben I. Lajos, Bajorország királya emelte Pressath-ot városi rangra. Az ezt követő időkben nagy jelentőséggel bírt a város életére a Weiden – Bayreuth vasútvonal építése 1863-ban, majd 1904-ben a Pressath – Kirchentubach helyi vasútszakasz építése. Ezután fejlődött a város jelentősen, amit a népesség számának emellkedése tükröz.

Az utóbbi években fokozódtak a város gazdasági fejlesztésére irányuló törekvések. A 299. és 470. sz. közutak csomópontjánál a város iparvédelmet jelölt ki, ahová jelentős üzemeket telepítettek.

A város látnivalói:

  • Helytörténeti múzeum
  • Szent Georg templom
  • A Dostler-ház /a pressathi uraság egykori birtoka és székhelye, ma itt működik a városi és plébániai könyvtár/
  • Szabadidős-és pihenő létesítmény /szabadstrand, horgásztó/.