Diákigazolvány

Tisztelt Szülők!

A diákigazolvány igénylésekkel kapcsolatos tudnivalók a következők:
Az igénylés megkezdése előtt az okmányirodában szükséges képet készíttetni, mely bekerül a központi fénykép adatbázisba. A szolgáltatás igénybevételéhez az alábbi iratokat kell a jogosultnak az okmányirodában bemutatnia:

a.) születési anyakönyvi kivonat és lakcímkártya vagy
b.) egyéb érvényes személyazonosító okmány (személyi igazolvány) és lakcímkártya

Az okmányirodai folyamat során a jogosult adatai ellenőrzésre kerülnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján.

Bodybuilding: equipment germany wholesale stuttgart, freiburg and baden-württemberg company tren 100 where to buy oxandrolone preco, buy bodybuilding steroids – the chjope airspace.

• Az eljárás részeként a jogosult egy Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlapot kap az okmányirodai ügyintézőtől, melyen a nyilvántartásban szereplő adatok, a fénykép és 14. éven felüli jogosult esetében az eredeti aláírás szerepel. Ezen adatlapnak része a 16 karakterből álló NEK azonosító, amely a diákigazolvány igénylési folyamatban kap szerepet, ezért ennek az adatlapnak a megőrzésére a jogosultnak fokozottan ügyelnie kell. Amennyiben a NEK azonosító elveszik, úgy az adatlapról másolat kérhető az okmányirodában.
• Ha a fénykép és aláírás kép érvényességi idején belül a jogosult személyes vagy lakcím adatai megváltoznak, úgy egy új adatlap kiállítása válik szükségessé, melyen új NEK azonosító található.

Az okmányirodai fényképezési szolgáltatás ingyenes a jogosultak számára.

Intézményi igénylési folyamat:

1. A tanuló, illetve a szülő az intézményi ügyintézőnél jelenti be a diákigazolvány iránti igényét és az ügyintézőnek megadja a NEK azonosítót.
2. Az intézményi ügyintéző rögzíti az igénylés adatait és a NEK azonosítót a KIR igénylő felületén. Az igénylésről Ellenőrző adatlapot nyomtat ki, melyet az igénylővel aláírat.
Az Ellenőrző adatlap funkció kialakításáig a képernyőkép nyomtatása és aláírása helyettesíti a folyamat ezen lépését.
3. Az intézményi ügyintéző továbbítja az elektronikus igényléseket a Hivatal részére.
4. Az igazolvány elkészültéig a jogosult kérelmére az intézmény Igazolást állít ki a beküldött igénylés adatai alapján.
5. Az elkészült diákigazolványokat a hivatal az intézmény címére küldi meg, melyeket az iskolai ügyintézőnél lehet átvenni.

Az okmányirodai fényképkészítés során kapott NEK adatlapot az igénylőnek kell megőriznie, az intézmény NEM jogosult annak beszedésére.